GEO Sprouts Rocket (BIO)
Rucola sprouts zijn bijzonder rijk aan vitamine C en hebben een smaak die zeer vergelijkbaar is met de rijpe groente. Ze hebben ook positieve eigenschappen voor het immuunsysteem en bevatten antioxidanten. De scheut en het blad zijn intens groen van kleur. Rucola microgreens en Rucola Sprouts zijn beide jonge, ontkiemende planten die voortkomen uit rucola zaden, maar ze worden op verschillende groeistadia geoogst. Hier is een beschrijving van beide:
Rucola Sprouts:
Rucola sprouts zijn de allereerste bladeren die ontspruiten uit rucola zaden. Ze worden geoogst wanneer ze nog erg jong zijn, meestal wanneer de eerste paar blaadjes verschijnen. Deze sprouts hebben een intens groene kleur en een krachtige, pittige smaak die kenmerkend is voor volgroeide rucola. Rucola sprouts zijn niet alleen smaakvol, maar bevatten ook een hoge concentratie aan vitamine C en antioxidanten, waardoor ze een voedzame toevoeging zijn aan verschillende gerechten.
Rucola Microgreens:
Rucola Microgreens worden geoogst wanneer de planten iets verder zijn gevorderd in hun groeicyclus. Deze plantjes hebben al een iets ontwikkelder bladeren stadium bereikt, maar ze zijn nog steeds jong en sappig. Rucola microgreens hebben een vergelijkbare smaak met volwassen rucola, maar met een zachtere textuur en voller van smaak. Ze behouden ook de intens groene kleur en zijn rijk aan vitamine C en antioxidanten, waardoor ze gunstig zijn voor de gezondheid.
Beide rucola varianten, zowel de microgreens als de scheuten, kunnen worden gebruikt om smaak en voedingswaarde toe te voegen aan salades, sandwiches, wraps en andere gerechten. Ze bieden een frisse, kruidige smaak en een knapperige textuur.
Kweekbeschrijving Sprouts:
- Laat de zaden minimaal 8 uur weken in water.
- Plaats de geweekte zaden op een kiemschaaltje of in een kiemtoren naar keuze. Houd rekening met het feit dat de zaden zullen kiemen en minstens 4 keer in volume zullen toenemen.
- Houd de zaden op kamertemperatuur en in goede lichtomstandigheden.
- Bevochtig de zaden 2-3 keer per dag totdat er een volledige ontkieming plaatsvindt, meestal binnen 3-4 dagen. Houd rekening met schimmelvorming.
- De geoogste kiemen kunnen direct worden geconsumeerd of in de koelkast worden bewaard voor een aantal dagen tot een week.
- Voeg de sprouts toe aan je favoriete gerecht........en smullen maar!
Kweekbeschrijving Microgreens:
- Laat de zaden minimaal 8 uur weken in water
- Zaai de zaden vervolgens in een zaaitray naar keuze op een vochtig zaaimedium. We kunnen gebruik maken van een zaai- en stekgrond of kiezen voor een kunstmatig zaaimedium zoals keukenpapier, cellulose matje of hennepvezel matjes.
- Strooi de zaden gelijkmatig over het zaaimedium. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van aarde kunnen we de zaden ligt aandrukken met een plankje of handpalm om ervoor te zorgen dat de zaden goed contact maken de aarde.
- Bedek de zaaitray zodat de zaden verduisterd zijn voor gedurende 3-4 dagen.
- Zet de zaaitray vervolgens op een goed verlichte locatie, bij voorkeur in direct zonlicht of onder kunstmatige groeilampen als natuurlijk licht beperkt is.
- Houd het groeimedium vochtig door regelmatig te sproeien.
- Microgreens kunnen worden geoogst wanneer ze 2-7 cm hoog zijn afhankelijk van het soort, dit is meestal 1-3 weken na het zaaien. Knip de microgreens af net boven de grond met een schaar op mes. Spoel de geoogste microgreens voorzichtig af en laat ze uitlekken. Ze zijn klaar om toe te voegen aan salades, sandwiches, wraps, soepen en meer. Versheid is de sleutel, dus oogst wat je daadwerkelijk nodig hebt!
Botanische naam: |
Eruca sativa |
|
|
Gezondheidsvoordelen: |
|
Vitamines |
A, C |
Mineralen |
P, Fe, Mg |
|
|
Kweek Informatie: |
|
Moeilijkheidsgraad
(op schaal van 0 very easy – 3 less easy) |
2 |
Voorweken (in uren) |
niet voorweken! |
Kiemduur voor consumptie (dagen) |
5 (sprouts) 10-12 (microgreens) |
|
|
Verpakkingseenheid: |
|
Geo Envelope |
30 g |
Geo Doypack |
300 g |
|
J |
F |
M |
A |
M |
J |
J |
A |
S |
O |
N |
D |
Zaaitijd Binnen |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zaaitijd Buiten |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Oogsttijd |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|